Megkezdődött az új forint pénzérmék verése (video)

Az öt-, a tíz-, és a húszforintosok verésével kezdetét vette az új, Magyarország feliratú pénzérmék készítése a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Logisztikai Központjában.

Az öt-, a tíz-, és a húszforintosok verésével kezdetét vette az új, Magyarország feliratú pénzérmék készítése (MTI)

Az öt-, a tíz-, és a húszforintosok verésével kezdetét vette az új, Magyarország feliratú pénzérmék készítése (MTI)

A régi, “Magyar Köztársaság” feliratú érmék továbbra is törvényes fizetőeszközök maradnak, azokat csak a kopásuk függvényében vonják ki a forgalomból – hangsúlyozta Simon András, az MNB kommunikációs vezetője az újságíróknak tartott helyszíni bemutatón.

Az új érmék elkészítéséhez a vésnöknek új vezérszerszámot, úgynevezett apatőt kellett készíteni, amely azt biztosítja, hogy a pénzérmék még hosszú évtizedek múltán is legyárthatók lehessenek. Az apatő alapján elkészített verőszerszámokkal átlagosan ötszázezer és egymillió darab közötti pénzérme készíthető el – mondta Simon. Az új érmék a régiek pótlását is szolgálja, mert csekély értékük miatt ezeket a külföldiek is előszeretettel viszik magukkal, illetve elhasználódásuk is sokkal gyorsabb, mint a nagyobb címletűeké.

Ötforintos érmék a verőgép gyűjtőtálcáján a Pénzverő Zrt.-ben. (MTI)

Ötforintos érmék a verőgép gyűjtőtálcáján a Pénzverő Zrt.-ben. (MTI)

Az MNB a három fajta érméből 10-10 millió darabot gyártat, ezek kibocsátása folyamatosan történik, és ezért csak hónapok múlva lesz nagyobb mennyiségben a pénzforgalomban – tette hozzá.

Az új érmesor előállítási költsége alig haladja meg az ötmillió forintot, ami az érmegyártás éves szintű milliárdos költségéhez viszonyítva elenyésző – válaszolta az MTI kérdésére a kommunikációs vezető.

A létesítmény műszaki igazgatója elmondta, hogy az alapanyagként szolgáló fémlapkákat – kedvező áruk miatt – Németországból importálják, amelyeket elektromos vezetőképességük megmérésével számolnak meg, mielőtt a verőgépekbe kerülnének. Anyaguk, ötvözetük megegyezik a forgalomban lévő érmék összetételével – tette hozzá.

‘Így készülnek az új érmék’ az origo.hu videója:

MTI

Both comments and pings are currently closed.

Hozzászólások lezárva.


©2000-2023 Numismatics Hungary. Minden jog fenntartva!
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.