“Magyar aranyforintok Indiában a 17. század második felében” – Budaj Marek előadása elő közvetítésben

2011. április 14-én, csütörtökön 18 órától a Magyar Numizmatikai Társulat helyiségében Budaj Marek tart előadást “Magyar aranyforintok Indiában a 17. század második felében” címmel. Az előadást élőben közvetítik a Galileo Webcast honlapján, így azt bárki megtekintheti számítógépéről.

I. Rákóczi György dukát 1639 - Indiából

I. Rákóczi György dukát 1639 - Indiából

Az Indiai félsziget jelentős kereskedelmi központ volt már a római időszaktól kezdve. Nem volt ez másképp a középkorban, illetve az újkorban sem, amikor nagy mennyiségben megjelent az európából származó aranypénz, köztük a magyar dukát is. A moszlim Mogul birodalom megalakulása után az európai aranypénznek sajátos szerepe lett az Indiai félszigeten. A moszlim uralkodók szigorúan tiltották az európai pénz behozatalát és elrendelték a forgalomból való kivonását. Az elkobozott pénzt átverték rúpiákra és mohurokra.

Annak ellenére az európai kereskedők tovább csempészték az aranypénzt. Az említett tényt legjobban bizonyitja a nemrég feltárt két pénzlelet is. Az egyiket 1674 körül rejtették el Bushawal város közelében, amely 21 európai dukátból áll, amelyből kilenc pénzérme magyar és erdélyi pénzverdékből származik.

A pénzlelet katalógusa ezen az oldalon tekinthető meg.

A korábbi közvetítések anyaga letölthető az archívumból:

- Numizmatikai előadássorozat 2011 tavasz

- Numizmatikai előadássorozat 2010 ősz

Magyar Numizmatikai Társulat

Both comments and pings are currently closed.

Hozzászólások lezárva.


©2000-2024 Numismatics Hungary. Minden jog fenntartva!
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.