Krakkóba kerül a kassai aranykincs

Krakkóban látható Kassa egyedülálló aranykincs lelete; a kiállítás eredeti helyén, a felújított Kelet-szlovákiai Múzeum főépületében 2013-tól lesz újra megtekinthető, audiovizuális kiegészítőkkel tarkítva – adta hírül az Új Szó című szlovákiai magyar napilap.

Kassai aranykincs a Nemzeti Múzeumban

Kassai aranykincs a Nemzeti Múzeumban

A tárlat részét képezi a rézüst is, melyben megtalálták a kincset. A ritka újkori kincsleletet 1935-ben fedezték fel a pénzügyi igazgatóság épülete alapjainak ásásakor. A kutatók szerint az értéktárgyakat 1682 körül, a Thököly-felkelés idején rejthette el a Szepesi Kamara egyik vezetője.

A vándorkiállítás mintegy 3000 darabból álló kincslelete Pozsonyon és Prágán kívül a Magyar Nemzeti Múzeumban is látható volt 2011-ben. A krakkói királyi várban, a Wawelben április 15-ig tekinthető meg.

A külföldi szereplés után az Európa Kulturális Fővárosa Kassa 2013 projekt keretében felújított Kassai Kelet-szlovákiai Múzeum állandó tárlata lesz a kincslelet. A kiállítás a korábbinál jóval tágasabb helyet kap és érintőképernyős panelekkel egészítik ki – írta a napilap.

Az összesen 2920 darab, a 15–17. századból származó arany pénzérme túlnyomó többségét magyar, erdélyi és németalföldi pénzek teszik ki, de megtalálhatók köztük cseh, sziléziai, lengyel, német, dán, svéd, itáliai, osztrák, salzburgi, spanyol veretek, sőt egy antik Lysimachos-statér újkori hamisítványa is.

A kiállítás legértékesebb darabja az I. Ferdinánd által 1541-ben készíttetett arany érme, amely ritkasága miatt a maga nemében egyedülálló a világon, valamint egy 2,14 méter hosszú, 590 gramm súlyú reneszánsz aranylánc.

A kassai aranykincsről az MTV Ma Reggel c. műsorában:

MTI

Both comments and pings are currently closed.

Hozzászólások lezárva.


©2000-2024 Numismatics Hungary. Minden jog fenntartva!
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.