Kincslelet egy több száz éves hajóroncsban

Ezüstérméket és jádeszobrocskákat találtak egy 16. században elsüllyedt hajó roncsai közt a Dominikai Köztársaság felségvizein kutató kincsvadászok. A Billy Rawson kapitány vezette felfedező csoportnak helyi halászok kínáltak megvételre egy ezüst pénzdarabot, amelyen a kutatók azonnal látták, hogy több évszázados.

Kincsek a hajóroncsból

Kincsek a hajóroncsból

A lelőhelyen végzett első merülések során 700 ezüst érmét találtak, valamint néhány 5-7,5 centiméteres prekolumbián jádeszobrocskát, amelyek akár 500 évvel is régebbiek lehetnek a roncsnál és egy tükörsimára csiszolt piritdarabot, amelyet valószínűleg sámánok használtak. Ezek közül csak a pénzérmék különlegesebb darabjai egymillió dollárt (177 millió forintot) érhetnek.

Randy Champion, a kutatást végző amerikai Deep Blue Marine vállalat alelnöke szerint eddig csak találomra nézelődtek, és a roncs még jóval több értékes holmit rejt.

Egy ezüstérme a leletből

Egy ezüstérme a leletből

A csapat meglehetősen biztos a hajó nevében, de ezt az információt egyelőre nem árulják el. Hossza 15,2-18,2 méter között volt, legénysége 25-45 főt számlált, és valószínűleg Spanyolországba tartott. Mivel egy ágyú és egy ballasztként szolgáló kő az áramlatok és szelek által kijelölt haladási iránynak ellentétesen helyezkedik el, úgy gondolják, a vitorlást egy hurrikán fordította vissza útján, majd küldte a tenger fenekére.

Both comments and pings are currently closed.

Hozzászólások lezárva.


©2000-2024 Numismatics Hungary. Minden jog fenntartva!
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.