Kilenc témában összesen tíz emlékérme-kibocsátás 2012-ben

A jegybank ma hozta nyilvánosságra a jövő évi emlékérme-kibocsátási programját. A 2012. évi emlékérme tematikákról nyilvános konzultáció keretében 2011. január 10. és 31. között bárki véleményt nyilváníthatott, és ennek eredményét figyelembe véve született meg a döntés, melynek értelmében 2012-ben várhatóan kettő arany, hat ezüst és kettő kupronikkel emlékérme kerül kibocsátásra.

Kilenc témában összesen tíz emlékérme-kibocsátás 2012-ben

Kilenc témában összesen tíz emlékérme-kibocsátás 2012-ben

A tervek szerint a jövő évi első ezüst emlékérme-kibocsátásra januárban kerül sor, Madách: Az ember tragédiája c. műve megjelenésének 150. évfordulója alkalmából, majd ugyanebben a hónapban az EUROPA nemzetközi ezüst emlékérme program Reményi József születésének 125. évfordulója alkalmából kibocsátott ezüst emlékérmével folytatódik.

Reményeink szerint két sorozatot is folytatunk 2012-ben: a „Magyar irodalom alakjai” ezüst emlékérme sorozat részeként Örkény István születésének 100. évfordulójának alkalmából, „A magyar mérnökök, feltalálók technikai újdonságait, tanulmányait bemutató sorozat” részeként az első magyar műhold, a „Masat-1” fellövése emlékére jelenik meg emlékérme. A kibocsátás feltételes: a fellövés esetleges elmaradása esetén az emlékérme nem jelenik meg.

Mivel 1980 óta minden nyári olimpiáról megemlékezik a jegybank, a 2012-es londoni olimpia emlékére júliusban ezüst és arany emlékérme is kibocsátásra kerül.

Két új tematikus sorozat indul jövőre: a „Magyar történelmi aranyforintok” elnevezésű arany emlékérme sorozat első tagja Károly Róbert első magyar aranyforintjának, a „Magyar Nobel-díjasok” ezüst emlékérme sorozat elsőként megjelenő tagja Szentgyörgyi Albertnek állít emléket, aki 1937-ben kapott munkásságáért orvosi és élettani Nobel-díjat.

Popovics Sándor, a Magyar Nemzeti Bank első elnöke születésének 150. évfordulóján, október 12-én bocsát ki emlékérmét a jegybank, az évet pedig egy a „Cserkészszövetség megalakulásának 100. évfordulója” alkalmából kibocsátandó színesfém emlékérmével zárjuk decemberben.

Az emlékérmék specifikációját és az érmeképeket tartalmazó részletes kibocsátási program 2011 őszén várható.

MAGYAR NEMZETI BANK
Kommunikáció

Both comments and pings are currently closed.

Hozzászólások lezárva.


©2000-2024 Numismatics Hungary. Minden jog fenntartva!
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.