Kiállítják “Monte Cristo kincsét” Olaszországban

Egy toszkán kisvárosban, Sovanában július 30-tól látható az a közel ötszáz darab aranypénz, amely Alexandre Dumas regényében Monte Cristo grófjának kincseként szerepel. A toszkán műemlékvédelmi felügyelőség régészei 2004-ben találták meg a kincset a Grosseto közeli Sovanában, ahol hamarosan a helyi múzeumban állítják ki.

498 darab aranypénz

498 darab aranypénz

A 498 darab aranypénz a várost oltalmazó Szent Mamilianusról elnevezett templom oltára alól került elő, az olasz sajtó az utóbbi évek numizmatikai felfedezésének nevezte az érmék megtalálását. A Nagy Konstantin által 304-ben bevezetett új aranypénzről, latin nevén a solidusról van szó. A pénzek egy részét I. Leó császár idején (457-474), a többit Antemius császár alatt verték (467-472).

Az érmék jelentőségét csak növeli, hogy különböző császárok arcképei tűnnek fel rajtuk – nyilatkozták a régészek. Olaszországban a sajtó és a kutatók is biztosra veszik, hogy a Monte Cristo grófja című regényben a főszereplő által megtalált kincsről van szó, amely gazdaggá tette Edmond Dantest.

A szicíliai Palermóban született, és Monte Cristo szigetén 460-ban meghalt Szent Mamilianus kincsének legendája évszázadok óta ismert Toszkánában. Írók, kalandorok és régészek is régóta keresték. Végül is nem Monte Cristo szigetén, hanem Sovanában volt elrejtve, ahol Szent Mamilianus ereklyéit őrzik.

A regényét 1846-ban közlő idősebb Alexandre Dumas ismerte Monte Cristo kincsének legendáját. Dantes a sziget egyik barlangjában találja meg a kincset és Szent Mamilianus is Monte Cristo egyik barlangjában élt – írták az olasz lapok.

MTI

Both comments and pings are currently closed.

Hozzászólások lezárva.


©2000-2024 Numismatics Hungary. Minden jog fenntartva!
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.