Kiállítják a világ legdrágább aranypénzét Prágában (video)

Első európai turnéjának részeként a cseh fővárosban is kiállítják a világ legdrágább aranypénzét, az 1933-ban vert Double Eagle húszdolláros érmét, amely 7,6 millió dollárért cserélt gazdát egy 2002-es árverésen.

az 1933-ban vert Double Eagle húszdolláros érme

az 1933-ban vert Double Eagle húszdolláros érme

A numizmatikai ritkaság március 12-13-án lesz látható a prágai Nemzeti Múzeumban.

Mint ahogy a kiállítás szervezői elmondták, az 1933-as arany pénzérméből mindössze 13 példány ismert; Prágában a New York-i Federal Reserve Bankban őrzött aranypénzt mutatják be; két másik érme a washingtoni Amerikai Nemzeti Történelmi Múzeum féltve őrzött kincse.

Az aranypénzeket 1907-ben kezdték verni Theodore Roosevelt amerikai elnök kívánságára, aki rajongott az antik görög pénzérmékért, és azt akarta, hogy hasonló szépségű aranypénzek legyenek forgalomban az Egyesült Államokban is.

Távoli rokona, Franklin Roosevelt elnök azonban a bankválság hatására 1933-ban elrendelte, hogy az aranypénzeket cseréljék le bankjegyekre, és az érméket olvasszák be, hogy az országnak legyen aranytartaléka. Az 1933-ban vert, forgalomba sem került húszdolláros érmesorozat néhány példánya elkerülte a beolvasztást, ezek képviselnek ma hatalmas értéket. Nevét, amely dupla sast jelent, onnan kapta a húszdolláros aranyérme, hogy a korábban vert tízdolláros érmét eagle (sas) néven emlegették.

az 1933-ban vert Double Eagle húszdolláros érme

az 1933-ban vert Double Eagle húszdolláros érme

A mai árfolyamon 1,6 milliárd forintot érő aranypénzt ingyen tekinthetik meg a prágaiak a Nemzeti Múzeum új szárnyában.

A kiállítás honlapja.

Videó a kiállításról:

MTI alapján Numismatics.hu

Both comments and pings are currently closed.

Hozzászólások lezárva.


©2000-2024 Numismatics Hungary. Minden jog fenntartva!
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.