Késik az új 100 dolláros bankjegy (videó)

Az újratervezett és új biztonsági elemeket tartalmazó új 100 dolláros bankjegyek bevezetése késni fog – jelentette be az amerikai Federal Reserve Board a még tavaly október 1-én kiadott sajtóközleményében.

Az új 100 dolláros bankjegy

Az új 100 dolláros bankjegy

Az új 100 dolláros bankjegyek gyártásakor egymilliárd darab kinyomtatása után technológiai problémákat találtak, amelyek a gyártás előtti tesztek során nem merültek fel,  így nem tudták tartani a bevezetés 2011 február 10.-ére tervezett dátumát.

A kinyomtatott bankjegyek egyik sarka fehér maradt a nyomtatási folyamat hibája miatt.  Nem minden bankjegy, csak körülbelül harminc százalékuk hibás, az egymilliárd közül azonban lehetetlen kiválogatni, melyek. A CNBC becslése szerint a kézi válogatás nagyjából 20-30 évig tartana; egy mechanikus rendszer kifejlesztése és működtetése egy év alatt oldaná meg a problémát.

Még dolgoznak a probléma megszüntetésén és amint lehet új céldátumot fognak kitűzni.

A feleslegesen kinyomtatott és most visszavont bankjegyek összértéke  eléri a 100 milliárd dollárt, a teljes forgalomban levő dollárkészlet tíz százalékát. Minden egyes bankjegy 12 centbe kerül (egy átlagos bankjegy kétszeresébe) – tehát a teljes előállítási költség körülbelül 120 millióra tehető.

Az új 100 dollárost bemutató videó:

Az amerikai kormány azt szeretné, hogy a lakosság elfogadja az új 100 dolláros bankjegyeket, ugyanakkor reméli, hogy a pénzhamisítók kevésbé lesznek elégedettek a változtatással. A bankjegy közepén egy 3D-s biztonsági csíkot helyeznek el, a képek a szalagon mozogni fognak, ahogy forgatja majd az ember a bankjegyet. Ennek ez a célja, hogy csökkentsék a hamisítványokat.

Benjamin Franklin portréja továbbra is a megszokott helyen marad, ugyanakkor több történelmi szimbólumot is felvezetnek a bankjegyre. A függetlenségi háború fontos jelképének számító Liberty Bell mellett a Függetlenségi Nyilatkozat mondatai fölött megjelenik az alapító atyák által használt penna is.

Interjú Thomas Hipschen vésnökkel aki Benjamin Franklin portréját készítette az új 100 dolláros bankjegyhez (a videó elején reklám van )

Both comments and pings are currently closed.

Hozzászólások lezárva.


©2000-2024 Numismatics Hungary. Minden jog fenntartva!
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.