“I. Károly aranyforintja” arany emlékérme

I. Károly aranyforintja elnevezéssel a Magyar Nemzeti Bank 10 000 forintos címletű arany emlékérmét bocsát ki normál illetve négyszeres súlyú piefort veretként. Az emlékérme a Középkori magyar aranyforintok sorozat indító elemeként jelenik meg. Az emlékérmét Soltra E. Tamás tervezte.

I. Károly aranyforintja 10 000 forintos címletű arany emlékérme

I. Károly aranyforintja 10 000 forintos címletű arany emlékérme

Az emlékérme előlapján találhatóak a kötelező éremképi elemek: szélén, felső köriratban a „MAGYARORSZÁG” felirat, alsó köriratban – egy ponttal elválasztva – a „10 000” értékjelzés és a „FORINT” felirat olvasható. Az alsó és a felső körirat között, bal oldalon a „2012” verési évszám, jobb oldalon a „Bp.” verdejel olvasható. A középmezőben I. Károly aranyforintjának előlapja alapján készült érmeábrázolás látható: KAROLV∙REX (Károly király) köriratban a firenzei liliom. A mintát – ahogy abban az időben minden európai pénzkibocsátó számára – az 1252-től vert, liliomos éremképe miatt aranyliliomnak (fiorino d’oro – innen származik a forint elnevezés is) nevezett firenzei aranypénz adta.

Az emlékérme hátlapjának szélén, felső köriratban az „I. KÁROLY” felirat, alsó köriratban uralkodásának ideje „1301-1342” olvasható. Az alsó és a felső körirat között, bal és jobb oldalon az Anjou-ház jelképét, az Anjou–liliomot ábrázoló díszítő motívum, a jobb oldali díszítő motívum alatt Soltra E. Tamás tervezőművész mesterjegye látható. A középmezőben I. Károly aranyforintjának hátlapja alapján készült érmeábrázolás látható Firenze védőszentjének képével, körülötte S IOHANNES B (Keresztelő Szent János) felirattal. A hátlapi körirat végén kis korona található, amely egyes feltételezések szerint a budai verdét jelöli. Mivel azonban ez a jegy minden ismert példányon szerepel, nagyobb a valószínűsége annak, hogy magára a Magyar Királyságra mint kibocsátó államra utal, markánsan megkülönböztetve ezeket a pénzeket a firenzei forintoktól.

Az emlékérme normál és 4-szeres súlyú piefort veretként jelenik meg. A piefort veret szélén a „KAROLUS · REX · FLORENUS · 1325” szélfelirat olvasható, amelyet az Anjou–liliomot ábrázoló díszítő motívum zár le.

I. Károly aranyforintja 10 000 forintos címletű arany emlékérme - (MTI Fotó: Kovács Attila)

I. Károly aranyforintja 10 000 forintos címletű arany emlékérme - (MTI Fotó: Kovács Attila)

A normál veret 986 ezrelék finomságú aranyból készült, súlya 3,491 gramm, átmérője 20 mm, széle sima. A szélfelirattal ellátott piefort veret súlya 13,964 gramm, egyéb technikai paramétereiben nem tér el a normál verettől.

Az emlékérméből 5000 darab készíthető, a piefort veretből 1500 db.

Az emlékérmét a Magyar Pénzverő Zrt. forgalmazza, megvásárolható 2012. május 15-től a társaság érmeboltjában (Magyar Nemzeti Bank Látogatóközpont, V. ker. Budapest, Szabadság tér 8-9.), illetve a honlapján üzemeltetett webáruházban (www.penzvero.hu).

MTI

Both comments and pings are currently closed.

Hozzászólások lezárva.


©2000-2024 Numismatics Hungary. Minden jog fenntartva!
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.