Hatalmas római érmekincset találtak Angliában

Harmincezer római ezüstpénzt tártak fel Nagy-Britanniában, az ókori kincslelet Bath városában, egy új hotel építését megelőző régészeti ásatások során került napvilágra mindössze 150 méterre az antik romoktól.

fotó: Cotswold Archaeology

fotó: Cotswold Archaeology

A szakemberek feltételezése szerint a pénzérmék a 3. század végéről, 270 tájáról származnak. Ez az ötödik legnagyobb kincslelet, amely valaha a brit szigeteken napvilágra került és a legnagyobb, amely egy római településről származik – olvasható a The Daily Telegraph online kiadásában.

fotó: Cotswold Archaeology

fotó: Cotswold Archaeology

Az érmék azonosítását nehezíti, hogy egyetlen tömbbe ragadtak össze az ezüstpénzek az évezredek során. A kincsleletet a British Museumba szállították további vizsgálatra és állagmegóvásra, a munka körülbelül egy évet vesz igénybe.

fotó: Cotswold Archaeology

fotó: Cotswold Archaeology

Bath, azaz az ókori Aquae Sulis egy kisváros volt Britannia római provinciában. A feltételezések szerint a rómaiak nem sokkal a brit szigetek Kr. u. 43-ban történt meghódítása után telepedtek meg azon a helyen, ahol korábban a kelták Sulisnak, a vizek istennőjének hódoltak.

Bath, az ókori Aquae Sulis (fotó: Wikipedia)

Bath, az ókori Aquae Sulis (fotó: Wikipedia)

A rómaiak az 1. században nagy fürdőkomplexumot építettek a termálforrás köré, valamint templomot emeltek Minerva-Sulis tiszteletére, mivel a bölcsesség istennőjével azonosították a kelta vízistennőt. Bronzszobrának fejét 1727-ben találták meg, és ma a Római Fürdők Múzeumában található Bath-ban.


View Larger Map

MTI

Both comments and pings are currently closed.

Hozzászólások lezárva.


©2000-2024 Numismatics Hungary. Minden jog fenntartva!
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.