Érmeterv-pályázatot ír ki az EU

Az eurókészpénz bevezetésének 10. évfordulója, 2012. január 1. alkalmából kéteurós különérme tervezésére írt ki pályázatot az Európai Unió.

10 éves az euró

10 éves az euró

Pályázhat minden, 12 éven felüli euróövezeti lakos – közölte pénteken az Európai Bizottság. Az uniós pénzügyi biztos, Olli Rehn elmondta: az elfogadott dizájn euróérmék millióin jelenik majd meg.

2002. január 1-jén tizenkét EU-tagország 304 millió polgára számára vált kézzelfogható valósággá az európai egység eddigi legkonkrétabb jelképe, az euró. Az övezet akkori országaiban összesen több mint 15 milliárd euróbankjegy és 50 milliárd érme került forgalomba, és váltotta fel fokozatosan a megszűnő tizenkét nemzeti valutát.

A bankjegyek hét címletben kerültek forgalomba. A valutaunióban részt vevő országok politikai megfontolásból úgy döntöttek, hogy a bankjegyeken ne szerepeljen semmiféle nemzeti jelkép olyan motívum, amelyik bármely országra emlékeztethetne. A rajzolatok így képzeletbeli építészeti elemeket mutatnak. Nem ez a helyzet az érmékkel, amelyeknek csak az értéket jelző oldala közös, a másik oldalon az egyes országok által választott nemzeti jelképek láthatók.

A pályázat weboldala:  http://www.eurocoin-competition.eu/home

MTI

Both comments and pings are currently closed.

Hozzászólások lezárva.


©2000-2024 Numismatics Hungary. Minden jog fenntartva!
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.