Emlékérme a Magyar Táncház Módszer tiszteletére

A Magyar Nemzeti Bank 3000 forintos címletű ezüst emlékérmét bocsátott ki a mai napon „Magyar Táncház Módszer” elnevezéssel abból az alkalomból, hogy az UNESCO a szellemi és kulturális örökség listájára felvette a magyar táncház módszert.

Magyar Táncház Módszer 3000 forintos címletű ezüst emlékérme

Magyar Táncház Módszer 3000 forintos címletű ezüst emlékérme

Az emberiség szellemi kulturális örökségének megőrzését célzó legjobb gyakorlatok UNESCO-listájára került a magyar táncház módszer mint a szellemi kulturális örökség átörökítésének magyar modellje 2011-ben. Az erről szóló oklevelet a mozgalom 2012-ben vette át. Emiatt döntött az MNB a „Szellemi kulturális örökség” emlékérme sorozat folytatásáról, „Magyar Táncház Módszer” néven emlékérme kibocsátásáról. A sorozatot a jegybank 2011-ben indította, amikor a Mohácsi busójárás került fel az UNESCO ezen reprezentatív listájára.

A sorozat most megjelenő második eleme Szilos András, fémműves formatervező művész alkotása.

Az emlékérme előlapján hímzett széki tulipán motívum van. Az előlap szélén, felső köriratban a „MAGYARORSZÁG” felirat, alsó köriratban a „3000 FORINT” értékjelzés látható. A felső körirat alatt bal oldalon a „BP” verdejel, jobb oldalon a „2013” verési évszám olvasható.

Az emlékérme hátlapján népviseletbe öltözött párok táncolnak egymást átkarolva. A hátlap szélén a „MAGYAR TÁNCHÁZ MÓDSZER” körirat olvasható. Jobbra lent Szilos András tervezőművész mesterjegye látható.

Az emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 12,5 gramm, átmérője 30 mm, széle recézett.

Az emlékérméből 4000 darab verhető különleges, ún. proof technológiával, tehát tükörfényes kivitelben.

Az emlékérmét a Magyar Pénzverő Zrt. forgalmazza, és 2013. február 28-tól megvásárolható a társaság érmeboltjában (Magyar Nemzeti Bank Látogatóközpont, V. ker. Budapest, Szabadság tér 8-9.), illetve a honlapján üzemeltetett webáruházban (www.penzvero.hu), ahol számos, korábban megjelent arany, ezüst és színesfém emlékérme is kapható.

az MNB híre alapján Numizmatika.hu

Both comments and pings are currently closed.

Hozzászólások lezárva.


©2000-2023 Numismatics Hungary. Minden jog fenntartva!
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.