Emlékéremmel segít Japánon Szeged

Emlékérem készült a japán földrengés és szökőár károsultjai javára; a szegedi szobrászművész Kligl Sándor és Szabó Géza ötvösmester tervezte ezüstözött bronz érem értékesítéséből származó bevételt az újjáépítésre ajánlják föl.

Help Japan emlékérme

Help Japan emlékérem

2011. március 11-én Japánt történelmének egyik legnagyobb természeti katasztrófája érte. Az áldozatok száma napról-napra növekszik, sokan vesztették el otthonukat és minden vagyonukat – mondta Gyimesi László a szegedi közgyűlés kulturális és külügyi tanácsnoka a kezdeményezésről tartott sajtótájékoztatón.

Szeged történelme és múltja kötelezi az itt élőket, hogy erejükhöz mérten segítsenek, hiszen amikor a 1879-ben a Tisza áradása szinte teljesen elpusztította a települést, Európa nagyvárosai fogtak össze az újjáépítés érdekében.

Az emlékérem készítésének ötlete egy tízesztendős szegedi általános iskolástól, Szabó Mártontól származik.

A 42,5 milliméter átmérőjű érem Kligl Sándor szobrászművész tervezte címoldalán egy arcát ruhájával eltakaró gésa látható, mögötte füstölgő romokkal. Az emlékérem peremén a “Segíts Japánnak”, “Help Japan”, “11. 03. 2011. 6:46″, Richter scale 9″ feliratok olvashatók.

A Szabó Géza ötvösmester tervezte hátoldalon a szigetország domborzati térképe szerepel, melyen koncentrikus körök jelzik a földrengés epicentrumát. Az ábra mellett egy japán nyelvű felirat is szerepel, amely jelentése: “Japán legyen szebb, mint volt”. A peremen a “Földrengés és szökőár” és a “Japan earthquake and tsunami” felirat áll.

Kligl Sándor elmondta, magyar művészként a saját eszközeivel igyekszik segíteni a túlélőket. Bízik benne, hogy kezdeményezésük országossá válik, s az összegyűlt pénzzel, hozzájárulhatnak egy iskola vagy kórház újjáépítéséhez.

Szabó Tamás, az 1930-tól családi vállalkozásként működő Szegedi Éremvedre vezetője közölte, az ötezer forintba kerülő emlékérmek értékesítéséből származó összeg mintegy 2500 forintos önköltségen felüli részét a Magyar-Japán Baráti Társaságon keresztül juttatják el a károsultakhoz.

A Japán emlékérem megvásárolható fényes, illetve patinázott kivitelben a www.eremverde.hu oldalon.

Forrás: uzletietika.hu

Both comments and pings are currently closed.

Hozzászólások lezárva.


©2000-2024 Numismatics Hungary. Minden jog fenntartva!
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.