Egyedülálló érmegyűjteménnyel gazdagodott a szegedi Móra-múzeum

Szolláth György portréérme gyűjtő egyedülálló hagyatékával gyarapodott a szegedi Móra Ferenc Múzeum numizmatikai tára. A 178 darabból álló kollekció kiállítását 2010. november 19.-én nyitották meg az elhunyt gyűjtő özvegyének jelenlétében.

Fotó: Gémes Sándor | szegedma.hu

Fotó: Gémes Sándor | szegedma.hu

A maga nemében páratlan érmekollekcióval gyarapodott a szegedi Móra Ferenc Múzeum numizmatikai tára, hiszen Szolláth György özvegye a Kultúrpalotának ajánlotta fel elhunyt férje portréérme gyűjteményét.

A kollekció Szolláth György végakarata értelmében gyarapítja a szegedi közgyűjteményt. A 178 darabból álló kollekció a legóvatosabb becslések szerint is mintegy 5 millió forintot ér, melyhez a múzeum egy jelképes összegért jutott hozzá. A kiállítás február végéig lesz látható a Móra Ferenc Múzeum kupolájában. Szolláth György a XX. századi magyar emlékéremgyűjtés egyik legjelesebb alakja volt, több mint fél évszázados tevékenysége során egyedülálló kollekciót állított össze.

Gyűjteményének legjelentősebb és legértékesebb része volt az a 178 darabból álló portréérme kollekció, amelyek a legnevesebb magyar éremművészeket ábrázolja. Az érmék túlnyomó része bronzból készült, azonban a péntek délelőtt megnyitott kiállításon néhány kerámiából készült érem is látható, melyet a múzeum ajándékba kapott Szolláth Györgynétől.

A Szolláth Györgyöt méltató szavakat özvegye elérzékenyülten hallgatta végig, majd a szegedi Városi Televízió riporterének kérdésére Szolláth Györgyné elmondta, hogy férje akaratát teljesíti az “adományozással”, hogy a páratlan kollekció egyben maradhasson. Ugyanakkor kicsit meg is könnyebbült, hogy ezek után nem neki kell vigyáznia a gyűjteményre, amely a legjobb helyre került, így állítva emléket elhunyt házastársának.

“A 178 érem döntően magyar művészeket ábrázol. Hatvan darab a két világháború között készült és méltán híres Gáti-féle sorozathoz tartozik. Ezen túl még további számos jelentős érem alkotás származik az 1945 előtti időszakból” – tette hozzá Ujszászi Róbert, a Móra Ferenc Múzeum numizmatikusa.

Forrás: webradio.hu, szegedma.hu

Both comments and pings are currently closed.

Hozzászólások lezárva.


©2000-2024 Numismatics Hungary. Minden jog fenntartva!
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.