Busás jutalmat kaptak a kincseket megtaláló munkások

Prága város tulajdonába került az a nagy értékű ezüstkincs, amelyet 2008 őszén találtak egy lakóház újjáépítésekor Smíchov kerületben.A több száz éves ezüsttárgyak és érmék össztömege mintegy 490 kilogramm. Legértékesebb darabjait a jövőben a városi múzeumban állítják ki – közölte Zuzana Strnadová, a múzeum igazgatója kedden.

Prágai ezüst kincs

Prágai ezüst kincs

Az ezüstkincs sorsáról a városi tanács döntött. A városatyák határozata alapján a három ukrán építőmunkás, aki a történelmi kincset megtalálta és átadta a hatóságoknak, fejenként 200 ezer koronás pénzjutalomban részesül.

A gyűjteményben régi ezüst evőeszközök, poharak, karkötők, tálcák, gyertyatartók és egyéb házi használati eszközök, valamint sok száz különféle érme található, egyebek között IV. Károly német–római császár és cseh király idejéből.

„Nagy valószínűséggel a kincset egy ezüstműves rejtette el” – vélekedett Pavla Státníková, a múzeum szakértője. Az ezüsttárgyak nagyobbik része valószínűleg nyersanyagul szolgált volna a mesternek, míg egy részének történelmi értéke van. „A gyűjtemény számunkra azért értékes, mert bizonyítékokat szolgáltat egy régi ezüstfeldolgozó műhelyről” – jelentette ki.

A lelet

A lelet

A múzeum szakértői most megpróbálják felkutatni, hogy melyik ezüstműhelyről lehet szó, és ki lehetett a tulajdonosa. Az előzetes elemzések szerint a féltonnás ezüstkincset a legnagyobb valószínűséggel a második világháború előtt vagy alatt, illetve közvetlenül az 1948-as kommunista hatalomátvétel előtt rejthette el az akkori tulajdonos.

A hatályos törvények szerint a kincs megtalálásáról szóló hír három évig ki volt függesztve a prágai városi múzeumban, hogy az esetleges tulajdonos vagy utódja bejelenthesse igényét a leletre. Miután senki sem jelentkezett, a kincs a cseh főváros tulajdonába ment át.

Both comments and pings are currently closed.

Hozzászólások lezárva.


©2000-2024 Numismatics Hungary. Minden jog fenntartva!
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.