Az iszlám történelmi világ pénzeiből nyílt kiállítás Keszthelyen

Közel másfél ezer év iszlám pénzeit mutatja be az a kiállítás, amelyet csaknem húsz ország nagykövetének jelenlétében nyitottak meg a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumban.

Dr. Czoma László mutatta meg a tárlatot a vendégeknek - Fotó: Sámel József  (zalaihirlap.hu)

Dr. Czoma László mutatta meg a tárlatot a vendégeknek - Fotó: Sámel József (zalaihirlap.hu)

Czoma László, az intézmény igazgatója úgy fogalmazott: az Ibériai-félszigettől Indiáig terjed az a terület, ahonnan a 14 évszázad fizetőeszközei származnak. A gyűjtemény Szilágyi Mihályé, akinek többezres kollekciójából válogatták ki a mintegy 200 pénzt.

A múzeumban Gedai István, a Magyar Numizmatikai Társulat tiszteletbeli elnöke, valamint Hóvári János, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára méltatta az arab világ múltját, történelmét, művészetét és a mai kapcsolatokat. A tárlatmegnyitót kiemelt rendőrségi biztosítás kísérte, az iszlám országok nagyköveteinek jelenléte miatt Keszthely belvárosában fokozott ellenőrzést vezettek be.

A keszthelyi bemutatón az iszlám országokban ma használatos dínár vagy líra mellett olyan pénzeszközök is láthatók, amelyek neve valószínűleg a legtöbbeknek különlegesen hangzik, mint az altin, az akcse, a beslik, a kurus vagy a zolta. A tárlat pénzeinek legkorábbi darabja 622-ből származik. A középkori Oszmán Birodalom, a történelmi Törökország kontinensekre kiterjedő területéről származó fizetőeszközök, vagy a mongol, iráni és indiai birodalom pénzei ugyancsak szerepelnek a tárlókban.

Az iszlám pénzek június végéig láthatók a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumban, ahol évek óta látogatható a 23 iszlám ország művészeti kincseit bemutató állandó kiállítás is.

MTI

Both comments and pings are currently closed.

Hozzászólások lezárva.


©2000-2019 Numismatics Hungary. Minden jog fenntartva!
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.