“Az Európai Unió Tanácsának magyar elnöksége” emlékérme

A Magyar Nemzeti Bank 3000 forintos címletű ezüst emlékérmét bocsátott ki „Az Európai Unió Tanácsának magyar elnöksége” megnevezéssel annak alkalmából, hogy 2011 első félévében Magyarország tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét. Újdonság, hogy az ezüst emlékérme selyemfényes változatát tematikus forgalmi sorba csomagolva forgalmazza a Magyar Pénzverő Zrt.

"Az Európai Unió Tanácsának magyar elnöksége" 3000 forintos címletű ezüst emlékérme

"Az Európai Unió Tanácsának magyar elnöksége" 3000 forintos címletű ezüst emlékérme

Az emlékérmét Rónay Attila tervezte. Az emlékérme előlapján, felső köriratban a „MAGYAR KÖZTÁRSASÁG” felirat olvasható. Az emlékérme két szélétől párhuzamosan induló, a középmező felé haladva egymástól elváló négy vonal és – a magyar zászlót jelképező – három sáv a középmezőben elhelyezett keretet tart. A keretet a „2011” verési évszám választja ketté. A keret felső – tömör – részén, egymás alatti vízszintes sorokban a „3000” értékjelzés és a „FORINT” felirat olvasható, az alsó részén a Magyar Köztársaság címerének ábrázolása, alatta a „BP.” verdejel látható.

Az emlékérme hátlapján az emlékérme két szélétől párhuzamosan induló, a középmező felé haladva egymástól elváló négy vonal és – a magyar zászlót jelképező – három sáv a középmezőben elhelyezett, kaput szimbolizáló keretet tart. A keret felső részén az Európai Uniót jelképező, tizenkét csillagból álló csillagkoszorú látható, közepén  az „eu” betűpárral. A keret alsó részén az Országház épületének ábrázolása látható, előtérben a Dunával. Az emlékérme szélén, felső köriratban  „AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSÁNAK” felirat, lent, egymás alatti vízszintes sorokban a „MAGYAR”, az „ELNÖKSÉGE” és a „2011” felirat olvasható. Az emlékérme alsó szélén, középen Rónay Attila tervezőművész mesterjegye látható.

Az emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 10 gramm, átmérője 30 mm, széle recézett.

Az emlékérméből 8000 db verhető, amelyből 5000 darab különleges – ún. proof – technológiával készíthető.

MAGYAR NEMZETI BANK

Both comments and pings are currently closed.

Hozzászólások lezárva.


©2000-2024 Numismatics Hungary. Minden jog fenntartva!
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.