Apollót ábrázoló ókori pénzérméket tártak fel Bulgáriában

Apolló, a fény és a költészet görög istenét ábrázoló ókori pénzérméket tárt fel az a bolgár-francia régészeti expedíció, amely Szozopol környékén végez ásatásokat.

Bolgár és francia régészek az ásatásaon

Bolgár és francia régészek az ásatáson

Az Apollonia-Pont-Euxin projekt 2010-ben indult, hogy feltérképezze a Szozopol környékén lévő régészeti lelőhelyeket. Elnevezése részben Szozopol ókori nevére, Apollóniára, másrészt a Fekete-tenger ókori görög elnevezésére (Euxeinos Pontos) utal – olvasható a Novinite angol nyelvű bolgár hírportálon.

Az i.e. IV-III. században vert harminc bronzpénzre Apollónia falain kívül épült ókori villa feltárása közben találták. A szakértők szerint tipikus hellenisztikus kori pénzérmékről van szó, amelyek egyik oldalán Apolló feje látható, a másikon pedig az istent a Föld “köldökével”, az omphalosszal ábrázolták.

Szozopolt, az ókori Apollóniát i.e. 600 körül alapították kis-ázsiai görög telepesek. A várost i.e. 71-ben Marcus Lucullus római légiói pusztították el. A település a IV. században a Szozopolisz, azaz a mentség városa nevet kapta.

Videó a bolgár BTV televízió honlapján a szozopoli feltárásokról >>

MTI

Both comments and pings are currently closed.

Hozzászólások lezárva.


©2000-2024 Numismatics Hungary. Minden jog fenntartva!
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.