A Megmentett örökség – Kincsek Európa szívéből

Az elmúlt tizenöt év legjelentősebb régészeti leleteit mutatja be a Megmentett örökség – Kincsek Európa szívéből című kiállítás, amely csütörtöktől látható a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában.

A Magyar Régész Szövetség (MRSZ) közleménye szerint a kiállításon szereplő tárgyak a megyei múzeumok, városi fenntartású intézmények, a Nemzeti Örökségvédelmi Központ, a Magyar Tudományos Akadémia, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Budapesti Történeti Múzeum gyűjteményéből származnak. A tárlatot az MRSZ és a múzeumi intézményrendszert összefogó Megyei Múzeumok Igazgatóságainak Szövetsége szervezte.

A nagyberuházásokhoz kötődő, az ország minden részéből összeválogatott anyag először idén májusban egy héten át az Országházban mutatkozott be.

A kiállítás 8000 év történelméről ad áttekintést, a Kárpát-medence első telepesei korától egészen a török hódoltság idejéig. “A tárlaton bemutatott másfélszáz egységnyi lelet legtöbbje különleges ritkaság, némelyik előkerülése szinte csodának tekinthető. Ilyen például a Balatonlelle mellett talált, bronzból készült hun áldozó üst, amelyhez hasonló mindössze néhány darab ismert az országban” – emeli ki a közlemény.

A tárlókban egyebek közt látható egy Komáromban előkerült római mennyezetfreskó, a szanki tatárjárás kori kincslelet, amely számos arany és ezüst ékszerből, ezüstpénzből áll, illetve a Harta mellett talált honfoglalás kori ezüstveretek.

Az MRSZ tájékoztatója szerint “a kiállítás fontos részét képezik a régészetet aktívan is támogató civilek által megtalált és civil összefogás segítségével megmentett tárgyak: ezüst és aranypénzek, kelta kard, bronzkori fegyverek és egy római kori bronz szatírszobor”.

A Megmentett örökség – Kincsek Európa szívéből című tárlat augusztus 5-ig tekinthető meg a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában, majd augusztus közepén országjáró körútra indul.

MTI

Both comments and pings are currently closed.

Hozzászólások lezárva.


©2000-2024 Numismatics Hungary. Minden jog fenntartva!
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.