140 darabos érmekincset tártak fel Izraelben

Kétezer éves kincsleletet tártak fel Izrael déli részén, Kirjat Gat közelében; az ékszerek, arany és ezüst pénzérmék a feltételezések szerint a Bar Kohba-lázadás idejéből származhatnak.

fotó: Sharon Gal, Israel Antiquities Authority

fotó: Sharon Gal, Israel Antiquities Authority

Az Izraeli Régészeti Hatóság közlése szerint összesen 140 pénzérme került elő, amelyeket 57 és 117 között, Nero, Nerva és Traianus uralkodása alatt vertek. Az ékszerek között van virágalakú fülbevaló, valamint drágakővel ékesített gyűrű, utóbbi pecsétnyomóként is szolgált: a kőbe szárnyas istennő alakját vésték. Találtak két ezüstpálcát is, amelyek a feltételezések szerint szépítkezésre, szempillafestésre szolgáltak – olvasható a Jerusalem Post (http://www.jpost.com) online kiadásában.

A régészek szerint egy tehetős asszonyé lehetett a kincs, aki a vészterhes időkben kelmébe tekerte, majd háza udvarán egy gödörben ásta el értékeit, amelyekért nem tudott visszatérni. A Simon Bar Kohba vezette lázadás (132-135) a zsidók második felkelése volt a Római Birodalom ellen.

Bar Kohba az általa ellenőrzött területen új adminisztrációs rendszert vezetett be, saját pénzt veretett, s erős hadsereget szervezett. Kezdetben a felkelők jelentős sikereket értek el: sorra legyőzték az ellenük küldött római helyőrségi csapatokat és elfoglalták Jeruzsálemet. A zsidók végül 3 évig tudtak ellenállni, a felkelést 135 nyarán brutálisan leverték, Bar Kohbát és embereit pedig elfogták és megölték. Lucius Cassius Dio történetíró 580 ezer megölt zsidóról, 50 megszállt városról és 985 teljesen elpusztított faluról számol be, de a rómaiaknak is komoly veszteségeik voltak.

MTI

Both comments and pings are currently closed.

Hozzászólások lezárva.


©2000-2024 Numismatics Hungary. Minden jog fenntartva!
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.