“Madách Imre: Az ember tragédiája” emlékérme

A Magyar Nemzeti Bank 3000 forintos címletű ezüst emlékérméket bocsátott ki 2012. január 12-én Madách Imre: Az ember tragédiája c. műve megjelenésének 150. évfordulója alkalmából.

Madách Imre 3000 forintos címletű ezüst emlékérme

Madách Imre 3000 forintos címletű ezüst emlékérme

Az emlékérmét Szöllőssy Enikő tervezte. Az emlékérme előlapján, a bal felső mezőben Madách Imre portréja látható, a portrétól jobbra a „2012” verési évszám, balra a „BP.” verdejel olvasható. A portré alatti vízszintes sorokban a „3000” értékjelzés és a „FORINT” felirat olvasható. Az emlékérme jobb felső szélén a „MAGYARORSZÁG” körirat olvasható.

Az emlékérme hátlapján, a középmezőben Az ember tragédiája című műhöz kapcsolódó jelenet ábrázolása látható: Ádám és Éva a Földgolyón áll, mögöttük Lucifer árnyszerű alakja magasodik, kitárt szárnyakkal. A Földgolyó ábrázolásában, egymás alatti ívelt sorokban az „AZ EMBER” és a „TRAGÉDIÁJA” felirat olvasható. Az emlékérme szélén, bal oldalon a „MADÁCH IMRE” felirat olvasható, jobb oldalon Szöllőssy Enikő tervezőművész mesterjegye található.

Az emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 20 gramm, átmérője 34 mm, széle recézett. Összesen 6000 darab készíthető belőle, amelyből 4000 darab különleges – ún. proof – technológiával verhető.

MNB

Both comments and pings are currently closed.

Hozzászólások lezárva.


©2000-2024 Numismatics Hungary. Minden jog fenntartva!
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.