| Hírek | Cikkek |
   
 
Hírarchívum (2004. május)

 
A kunbábonyi arany kincseken előbb a munkások osztoztak
[MR, 2004-05-31]
A kunbábonyi avar kagán leletek 30 éve kerültek elő egy homokbányából. Dr. Balogh Mihály főigazgató maga is szitálta a homokot ott, további kincseket keresve. A történet, amit elmesélt a kilós arany tárgyak előkerüléséről mesébe illik. A traktorosok előtt leomlott egy homokfal, s előtárult a számtalan kincs. A munkások megosztoztak a talált tárgyakon, majd egyikőjük a helyi óráshoz elvitt belőle egy darabot, aki rögtön rájuk ijesztett, hogy ezekkel bizony azonnal menjenek a helyi múzeumhoz.
Tovább >>
 
45 milliós lovagterem a sümegi vár tövében
[MR, 2004-05-25]
Példaértékű az a vállalkozás, amellyel Papp Imre várkapitány és családja történelmi zarándokhellyé varázsolta a korábbi romos sümegi várat. Most újabb állomásához érkezett a vár felvirágoztatása, 45 millióért a vár tövében elkészült a nagy lovagterem, amely kitűnően alkalmas középkori lovagi tornák, történelmi játékok rendezésére. A kapitány szerint a vár építését tovább folytatják, pályázati pénzből még 80 milliós beruházás várható.
Tovább >>
 
Árpád-kori falura bukkantak Nagycenk mellett
[MR, 2004-05-20] A régészek azon a kötelező feltáráson dolgoztak, amely a Sopron-Szombathely vasútonal korszerűsítését előzte meg. Egy Árpád-kori falu házainak alapja rajzolódott ki, 11. és 12. századi edény-, valamint kemence­maradványokra bukkantak egyebek mellett a régészek a nagycenki vasútállomás közelében lévő mintegy háromezer négyzet­méter nagyságú területen, ahol egy hónapja kezdődtek az ásatások. A napokban bronzkori leletek is előkerültek a földből, ezek feltárását folyamatosan végzik a szakemberek.
Tovább >>
 
A Halley-üstökös ókori pénzérmén
[Múlt-kor, 2004-05-19]
Kutatók szerint a Halley-üstökös egyik legkorábbi ábrázolása látható azon az i. e. első századból származó érmén, mely II. Tigranesz örmény király képét viseli. Az érmén II. vagy Nagy Tigranesz örmény király látható, aki i. e. 95 és 55 között uralkodott. Örmény és olasz kutatók szerint a király koronáján látható díszítés - egy csillag s a mögötte húzódó csóva - a Halley-üstököst ábrázolja.
Tovább >>
 
Római kori leletek Dél-Franciaországban
[Múlt-kor, 2004-05-19]
Franciaország évtizedek óta legjelentosebb régészeti leleteit tárták fel a közelmúltban Aix-en-Provence, a római kori Aquae Sextiae Salluviorum térségében.
Először egy kilenc fokból álló lépcsőt és egy jó karban lévő, kőlapokkal kirakott hosszú folyosót tártak fel. A kutatók szerint egy körülbelül száz méter átméőjű antik épülethez tartozhattak, amely méreteit tekintve Arles és Nimes amfiteátrumaihoz lenne hasonló. Aix-en-Provence-t Krisztus előtt 122-ben alapították Dél-Franciaország első gall-római városaként.
Tovább >>
 

Rábukkantak a XVIII. századi dereglye roncsaira Szegeden?
[Geographic, 2004-05-17] Nagy valószínűséggel sikerrel jártak az Octopus Tengeri Régészeti Kutató Egyesület tagjai: a búvárok ugyanis a hét végén a felszínre hoztak Szegeden egy régi hajóból származó fadarabot, benne egy szöggel. A lelet gyors kormeghatározása szerint a XVIII. századból származhat. A faanyag és a szög egy olyan roncsból került elő, amelyet a búvárok a szegedi Tisza-szakasz mélyén találtak. Ha mindez igaznak bizonyul, és az alaposabb kormeghatározási módszerek is igazolják az előzetes feltevéseket, akkor valószínusíthető, hogy azt a dereglyét lelték fel a búvárok, amely 1723-ban süllyedt el a Tiszában.
Korábban: Késik a 300 éve elsüllyedt sószállító feltárása Szegeden >>

 
Felújítják a waterloo-i csatamezőt
[MR, 2004-05-11] Felújítják a waterloo-i csatamezőt, hogy a világtörténelem egyik leghíresebb ütközetének helyszínén méltó módon fogadhassák az ide látogató turistákat. A Brüsszeltől délre fekvő mezőn 1815. június 18-án ütköztek össze Napóleon francia császár hadai a Wellington brit herceg vezette szövetséges haderővel. A csatatér környéke jelenleg igen elhanyagolt állapotban van.
 
Lesz történelmi belváros Szombathelyen
[MR, 2004-05-11] Több mint 420 millió forintot nyert Szombathely önkormányzata egy történelmi városrész kialakítására PHARE-pályázaton. A beruházás során a Ferences kertben történelmi parkot alakítanak ki és az Aréna utcai Serházat is felújítják. Szombathely jelentős ókori, kulturális örökséggel büszkélkedhet, ennek előnyeinek kihasználása azonban korántsem mondható teljesnek. Elsősorban a történelmi turizmus fejlesztése ösztönözte arra közgyűlést, hogy történelmi-régészeti negyedet alakítson ki a városban. Római kori városfalt idéző bástyát és öt tornyot építenek, valamint parkosítanak a Ferences kertben.
 
Régészeti raktárt adtak át Cegléden
[MR, 2004-05-10] A Kossuth Múzeumhoz tartozó, 700 négyzetméterre bővült épületegyüttes a Nemzeti Autópálya Rt. 100 millió forintos beruházásában készült el. Az M0-ás, Budapestet elkerülő körgyűrű Vecsés, Üllő közelében épülő új szakaszának kivitelezési munkálatait megelőző, kötelező régészeti feltárás során előkerült csaknem hétezer leletanyagot helyezik el a ceglédi raktárban. Az összesen 370 ezer négyzetméteren, a leendő út nyomvonalán végzett régészeti leletmentő munka eredményeként a többi közt egy Krisztus előtti, III-IV. századi szarmata fazekas falu maradványai kerültek napvilágra. A tudományosan feldolgozott anyagot később könyvben is megjelentetik, s a tervek szerint a legérdekesebb leletekből 2006-ban a Szentendrei Képtár épületében nagyszabású kiállítást rendeznek.
 
Késik a 300 éve elsüllyedt sószállító feltárása Szegeden
[MR, 2004-05-10] Három-négy napra tervezték a geodéták a vízalatti műszeres méréseket, de már két hete dolgoznak a víz alatt. Szalóki Attila, az Octupus Régészeti Búvár Egyesület elnöke elmondta, hogy az nehezíti a munkát, hogy az elsüllyedt dereglye pont ott burkolózik az iszapban, ahol a szegedi vár romjai is vannak, így túl sok jelet fognak a műszerek, nem lehet tudni, mennyi ebből a dereglyén levő római oltárkő és mennyi közülok a várfal darabjai. Mindezzel együtt a héten szerdán befejezik a munkálatokat, elemzik az eredményeket és csütörtökön már a búvárok kezdhetik a munkát.
Korábban: 300 éve elsüllyedt dereglyét emelnek ki a Tiszából >>
 
"A legősibb magyar szimbólum" - Interjú Papp László tervező művésszel
[MR, 2004-05-06]
- Amikor a Magyar Nemzeti Bank kiír egy pályázatot, mert érmét szeretne kibocsátani valamilyen alkalom vagy valamilyen esemény emlékére, akkor tesz is megkötéseket, elvárásai vannak. Most ebben az esetben mennyire tudta szabadon engedni a fantáziáját Papp László tervező művész? - Én nem szeretem nagyon feleslegesen szabadon engedni a fantáziámat - vallotta be Papp László. Az nem baj, ha valami nagyon kötött. Itt a műfaj eleve rettenetesen kötött.
Tovább >>
 
Filmajánló: Trója
[Numizmatika, 2004-05-06] A 2004-es éves év talán legnagyobb szabású filmje az európai irodalom legnagyobb szabású műve, Homérosz Iliásza alapján teremti újra a trójai háború izgalmait. Az ókori Hellászban az irodalom talán legismertebb szerelmespárja - Parisz, Trója hercege (Orlando Bloom) és Heléna, a spártai hercegnő (Diane Kruger) - ártatlan találkozásából akkora háború robban ki, ami egy egész civilizáció végromlását fogja előidézni. Parisz elszereti és elrabolja Helénát férjétől, Meneláosz királytól (Brendan Gleeson), és ez nem maradhat megtorlás nélkül.
 
Mégis megtörtént a trójai háború
[Múlt-kor, 2004-05-03] A Théba alól előkerült, lineáris B írással telerótt agyagtáblákon feltűnően gyakran fordulnak elő a Homérosz Íliászában szereplő városok és személyek. Egy angol történész szerint Szép Heléna elrablásának és a trójai háborúnak a története nem Homérosz képzeletének szüleménye, hanem valós történeti esemény lehetett. Az eredetileg Homérosz Íliászában olvasható mesét eddig inkább mítosznak, mintsem valóságnak tartották. A nemrégiben Théba alól darabokban előkerült agyagtáblák viszont egészen más megvilágításba helyezhetik a történetet.
További részletek a Múlt-kor oldalán >>
 

 
Hírarchívum>>
 
   
| Hírek | Cikkek |
 
©2000- Numismatics Hungary. Minden jog fenntartva!
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása
csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.